مک بوک جدید شرکت اپل دارای یک عدد پورت USB Type-C میباشد اما این پورت فقط استاندارد این شرکت نیست بلکه این پورت استاندارد جدیدی هست که باگذشت زمان, جایگزین USB های بزرگتر قدمی خواهد شد.
USB Type-C با استانداردهای جدید همانند استاندارد USB 3.1 برای سرعت بیشتر و استاندارد ارسال توان از طریق USB برای شارژ دستگاهها, کاملاً سازگار است.
USB Type-C کانکتور فیزیکی جدید و باریکی هست که میتواند استانداردهای مختلف جدید از قبیل USB 3.1 و ارسال توان (USB PD) را پشتیبانی کند. ازجمله استانداردهای USB که شما با آن بیشتر آشنا هستید, USB Type-A میباشد که در USB 2, USB 1 و حتی در کانکتور جدید USB 3, شکل ظاهری آن ثابت مانده است. اندازهٔ این کانکتور بزرگ بود و فقط هم ازیکطرف به دستگاه متصل میشد, به همین دلیل باید قبل از اتصال به دستگاه, از درست بودن جهت آن اطمینان حاصل میکردید.
بااینحال, دیگر دستگاهها هم میخواستند پورت USB داشته باشند! این پورت به دلیل اندازهٔ بزرگی که داشت, بر روی تلفنهای هوشمند, دوربینهای دیجیتال, دستههای بازی و تمام دستگاههایی که میخواستید با آنها از طریق پورت USB ارتباط برقرار کنید, جا نمیشد. به همین دلیل اشکال دیگر این پورت از قبیل Mcro و Mini متولد شدند.
مجموعهٔ اشکال مختلف کانکتور USB که در سایزهای مختلف برای دستگاههای گوناگون وجود داشت, دیگر رو به پایان است. کانکتور USB Type-C استاندارد جدیدی هست که اندازهٔ آن خیلی کوچک است. تقریباً یکسوم سایز استاندارد قدیمی شده است. یک کانکتور واحد که هر دستگاهی قادر به استفاده از آن میباشد. چه برای وصل کردن وارد اکستر نال به لپتاپ و چه برای شارژ گوشی تلفن همراه با شارژر USB , فقط به یک کابل واحد نیاز دارید. این کانکتور کوچک بهراحتی در دستگاههای موبایل جای میگیرد و همچنین میتواند بقیه دستگاههای شمارا نیز به لپتاپ متصل کند. کابل آن نیز در هر دو طرف دارای کانکتور USB Type-C میباشد.
پس دیگر نیاز به کابلهایی با اشکال مختلف کانکتور نخواهید داشت و همچنین دستگاها میتوانند باصرفه جویی در فضا, کوچکتر و کوچکتر ساخته شوند.
پورت USB Type-C میتواند با استفاده از مُد مبدل از تعداد زیادی از انواع دیگر پورتها نیز پشتیبانی کند. بهعنوانمثال شما میتوانید از این پورت خروجی HDMI, VGA, DisplayPort و کانکتور کوچک و بزرگ USB Type A را دریافت کنید. همانطور که مشاهده میکنید, تمام پورتهای مذکور فقط در یک پورت واحد خلاصهشدهاند. این پورت هماکنون بر روی لپتاپ اپل پیادهسازی شده است.
خصیصهٔ دریافت و ارسال شارژ در پورت USB Type-C بهخوبی پیادهسازی شده است. هماکنون دستگاههایی همچون گوشیهای هوشمند, تبلت ها و دیگر دستگاههای قابلحمل اغلب از پورت USB برای شارژ باتریهایشان استفاده میکنند. یک کانکشتن USB 2.0 میتواند تا ۲٫۵ وات توان برای شارژ دستگاههای جانبی ایجاد کند اما برای مثال ممکن است یک لپتاپ نیاز به ۶۰ وات توان برای شارژ داشته باشد.
خصیصهٔ ارسال و دریافت شارژ بر روی پورت USB Type-C میتواند تا ۱۰۰ وات توان برای شارژ دستگاههای جانبی ایجاد کند. این پورت, دوطرفه میباشد, پس یک دستگاه هم میتواند برای شارژ دستگاهی دیگر, توان ارسال کند و هم برای شارژ خودش, توان دریافت کند و این ارسال و دریافت توان میتواند همزمان بارد و بدل کردن داده نیز باشد. مک بوک جدید اپل و کروم بوک پیکسل جدید گوگل, هر دو از پورت USB Type-C خودشان برای شارژ خودشان نیز استفاده میکنند. این میتواند پایان تمام کابلها و آداپتورهای شارژر لپتاپها باشد. از این به بعد شما میتوانید با استفاده از همان پاور بانکهایی که برای شارژ گوشی هوشمند خود استفاده میکنید, لپتاپ خود را نیز شارژ کنید. همچنین شما میتوانید لپتاپ خود را به یک نمایشگر اکستر نالی که به برق متصل است, وصل کنید و همزمان که از آن استفاده میکنید, لپتاپ خود را نیز از طریق آن شارژ کنید. همه اینها از طریق یک اتصال USB Type-C قابلاستفاده شده است.
برای استفاده از این خصیصه باید دستگاه و کابل مورداستفاده از ویژگی “دریافت و ارسال شارژ” پشتیبانی کنند. توجه کنید که فقط داشتن یک پورت USB Type-C, به معنی پشتیبانی از ویژگی “دریافت و ارسال شارژ” نیست.
USB 3.1 یک استاندارد جدیدی از USB میباشد. پهنای باند USB 3 بهصورت تئوری, ۵ گیگابیت بر ثانیه است درصورتیکه در USB 3.1 پهنای باند, ۱۰ گیگابیت بر ثانیه شده است. یعنی پهنای باند, دو برابر بیشتر شده است همانند نسل اول از پورت Thunderbolt.
استاندارد USB Type-C همانند USB 3.1 نیست. USB Type-C فقط یکشکل از کانکتور است و فنّاوری پشت آن میتواند USB 2.0 یا USB 3.0 باشد. درواقع تبلت N1 نوکیا از یک کانکتور USB Type-C استفاده میکند اما پشت این کانکتور فیزیکی از استاندارد USB 2.0 استفادهشده است حتی USB 3.0 هم نیست. هرچند که این فنّاوریها کاملاً به هم مرتبط هستند.
کانکتور فیزیکی USB Type-C از اشکال قدیمی USB پشتیبانی نمیکند, اما استاندارد پشت این کانکتور که میتواند USB2.0 یا USB 3.0 باشد, از مدلهای قدیمیتر پشتیبانی میکنند. درواقع شما نه میتوانید دستگاههای USB قدیمی را به کانکتور جدید و کوچک USB Type-C متصل کنید و نه اینکه این پورت جدید را به USB های بزرگ قدیمی وصل کنید. اما این بدان معنا نیست که تمام دستگاههای قدیمی را باید دور بیاندازید. USB 3.1 هنوز از استانداردهای قدیمی USB پشتیبانی میکند پس شما فقط نیاز به یک مبدل دارید که در یکطرف آن کانکتور USB Type-C و در طرف دیگر آن شکل قدیمی کانکتور بزرگ USB قرار داشته باشد. از این طریق شما میتوانید دستگاههای قدیمی خود را به کانکتور جدید USB Type-C متصل کنید.
درواقع بیشتر کامپیوترها هر دو پورت USB Type-C و USB Type-A را بر روی خودشان دارند همانند کروم بوک پیکسل جدید گوگل. ازاینرو شما قادر خواهید بود که با شیب ملایم به سمت کانکتورهای جدید USB Type-C حرکت کنید. اما اگر بر روی دستگاهی هر دو پورت وجود نداشت و فقط پورت USB Type-C وجود داشت, بازهم جای نگرانی نیست و شما میتوانید با استفاده از یک مبدل کار خود را انجام دهید.
احتمالاً در آیندهای نزدیک این پورت جایگزین پورت Lightning در آیفون و آیپد خواهد شد.
یواسبی نوع C نسخهٔ ۱٫۰ و ۱٫۱ استانداردی جدید است که خوشبختانه متقارن است و میتواند حداکثر ۱۰۰ وات انرژی الکتریکی را بین منبع و مقصد منتقل کند. کابل استاندارد USB Type C موضوع این مقاله است. جالب است بدانید که کابل USB نوع C غیراستاندارد میتواند صدمات جدی به گوشی، تبلت و حتی اولترابوکها وارد کند!
سرعت و توان الکتریکی نسخههای مختلف USB در حالت معمولی
سرعت USB 3.1 Gen 2 و قابلیتهای آن با USB 3.0 متفاوت است اما این پروتکل ارتباطی، ارتباطی با پورت USB و ظاهر آن و همینطور کابل ندارد. در حقیقت USB 3.1 Gen 2 سرعت ارتباط را دو برابر کرده و کابل و پورت جدید USB Type C برای سادهتر کردن استفاده از USB و کوچک کردن پورت و افزایش ظرفیت انتقال توان الکتریکی معرفیشده است.
در جدول زیر سرعت و ظرفیت انتقال توان الکتریکی نسخههای مختلف USB تا به امروز، ذکرشده است:
در حقیقت USB 3.0 جریان الکتریکی ۰٫۹ آمپر یا ۹۰۰ میلیآمپری را پشتیبانی میکند، ولتاژ ۵ ولت است و با ضرب کردن این دو، به توان الکتریکی ۴٫۵ واتی میرسیم. USB 3.1 هم در حالت پیشفرض واصلی خود، همین محدودیت را دارد.
دقت کنید که یک فلش درایو کند و حتی بسیار سریع، حافظهٔ داخلی با سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه (۱۲۵۰ مگابایت بر ثانیه منهای بخش کوچکی برای بررسی صحت ارتباط) ندارد. بنابراین اگر به پورت سریع متصل شود، سرعت آن اندکی بیشتر از حد معمول است و بس.
انتقال توان الکتریکی بیشتر برای شارژ سریع و شارژ کردن لپتاپها و …
در حالت غیرمعمولی میتوان توان الکتریکی بسیار زیادی را به کمک پورت USB منتقل کرد. به این منظور مشخصاتی تحت عنوان USB Power Delivery (به معنی انتقال توان الکتریکی از طریق USB) تصویبشده است که نحوهٔ ارتباط وسایل سازگار با USB Type C و تبادل توان الکتریکی را توضیح میدهد. در جدول زیر مقدار توان الکتریکی USB Type C تا حداکثر ۱۵ وات (۵ در ۳) ذکرشده است:
چطور وسایل USB با شارژر خود در مورد توان موردنیاز، مذاکره میکنند؟
با معرفی USB 2.0 پین CC (مخفف configuration channel به معنی کانال پیکربندی) کانکتور USB برای مشخص کردن توان موردنیاز به کار رفت. حتی میتوان ۱۰۰ وات انرژی الکتریکی را با ولتاژ ۲۰ و جریان ۵ آمپر (۲۰ در ۵) منتقل کرد. اگر مایکروکنترلرهای یواسبی (در شارژر و شارژ شونده) هیچ مباحثهای نداشته باشند، توان الکتریکی پیشفرض یعنی همان ۲٫۵ وات منتقل میشود. لذا میتوان با یک پورت و کابل معمولی، گوشیهای کممصرف را هم شارژ کرد.
کابلهای USB Type C یا انواع دیگری که یکسوی آن Type A (یواسبی معمولی) و سوی دیگر Type C است، میبایست استاندارد باشند. مسئله سرعت نیست و درواقع سرعت کم، خطری ایجاد نمیکند. مسئله میزان توان الکتریکی منتقلشده است که میتواند شارژر، مادربرد و پورتهای USB لپتاپ را بهکلی خراب کند. سازندهٔ کابل با استفاده از مقاومت Rp جلوی انتقال توان الکتریکی بیشازحد را میگیرد.
درواقع کابل USB Type C مقاومت پایینی دارد، ضخیم و کوتاه است و درنتیجه جریان الکتریکی زیادی از آن عبور میکند. اتصال این کابل به مادربرد و لپتاپ دارای پورت USB Type A، خطرناک است مگر آنکه مقاومت Rp به کمک یک کابل استاندارد و تأییدشده، بهدرستی لحاظ شود.
مثلاً در شارژ سریع Nexus ۵X و نکسوس ۶P، جریان ۳ آمپر مطلوب است، بنابراین مقاومت میبایست ۱۰ کیلو اهم (حداقل) باشد. اگر از شارژر قدیمی و مادربردهای فاقد USB Type C برای شارژ کردن گوشیهای دارای قابلیت شارژ سریع استفاده شود، مقاومت Rp میبایست ۵۶ کیلو اهم تنظیم شود. مقاومت بیشتر و جریان کمتر! یک اصل ساده در الکترونیک. با کابل غیراستاندارد و حتی بسیار ضخیم و عالی، گوشی همان ۳ آمپر را طلب میکند اما از مقدار دقیق Rp و محدودیت شارژر آگاه نیست. جریان زیادی کشیده شده و مادربرد، لپتاپ و یا شارژر، بهراحتی خراب میشود.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید: