عبارت MHL مخفف Mobile High-Definition Link هست و فنّاوریای است که با آن میتوان تصویر گوشی موبایل و تبلت را در ابعاد بزرگتر روی نمایشگرهای با ورودی HDMI و یا VGA نمایش داد. با MHL میتوان اسمارت فون را به یک سینمای خانگی تبدیل کرده و صدا و تصویر را باکیفیت بالا به HD TV منتقل کرد. اگر اهل بازیهای روی موبایل هستید، میتوانید با MHL تجربه جدیدی از بازی در ابعادی بزرگتر داشته باشید.
معرفی MHL
همانطور که میدانید MHL اولین بار در اواسط ۲۰۱۰ منتشر شد، که توسط یک کنسرسیوم از شرکتهایی که به دنبال ایجاد یک فرم اتصال کوچک برای خروجی صدا و تصویر روی دستگاههای موبایل، نظیر اسمارت فون و تبلت، بودند توسعهیافت.
این رابط در حقیقت برگرفته از HDMI است که بهطور عمده برای دستگاههای موبایل نظیر اسمارت فونها و تبلتها کاربرد دارد. اما برخلاف HDMI که کابلی با ۱۹ رشته اتصال است، MHL فقط ۵ رشته اتصال دارد که وزن آن را سبکتر و اندازه را کوچکتر میکند.
دانستن اینکه دستگاه شما با ام اچ ال سازگار است یا نه، نیاز به بررسی دفترچه محصول و مقداری بررسی برای دیدن نوع اتصال موردنیاز دارد. ممکن است برای استفاده از آن نیاز به یک مبدل اختصاصی نیز باشد. و یا می توانید به مراجعه به سایت gsmarena.com از داشتن امکان قابلیت دستگاه خود با خبر شوید.
سامسونگ بیشترین دستگاه دارای MHL را دارا است، که روی اسمارت فونها، تبلتها و فبلتهای این شرکت فعال است.
سه نسخه از استاندارد MHL و دو مجموعه از ویژگیهای متفاوت وجود دارد. ورژنهای قدیمیتر، ۱ و ۲، درست مانند مشخصات HDMI 1080p، صدای ۸ کانال و قابلیت کنترل از راه دور CES را دارا هستند.
آخرین استاندارد v3.0 می باشد و دارای تفاوت قابلتوجه و پشتیبانی از ویدئو ۴K Ultra HD است.
MHL میتواند آنچه روی دستگاه موبایل است را از طریق سینمای خانواده یا بهصورت مستقیم روی تلویزیون نمایش دهد. هر چیزی که روی صفحه اصلی شماست تا فایلهای ویدئویی، موزیک، اینترنت و بازیها میتواند روی نمایشگر متصل شده نمایان شود. بهراحتی میتوانید اسلایدهای خود را نمایش دهید. تا زمانی که به یک صفحهنمایش دارای پورت HDMI و بعضی مواقع یک شارژر دیواری USB برای مبدل دسترسی دارید، نمایش دادن صدا و تصویر بهراحتی وصل کردن و اجرا کردن خواهد بود.
جدید بودن گوشی و تبلت دلیل پشتیبانی کردن تکنولوژی MHL نیست.به طور مثال گوشی سامسونگ S6 و S6 edge و S6 edge plus و S6 Plus و Note5 قابلیت انتقال تصویر توسط این تبدیل ها را ندارند.برای این دستگاه ها باید از دانگل های وایرلس انتقال تصویر مانند EZcast و یا Melecast استفاده کرد.
برای اطمینان از اینکه دستگاه شما MHL را جواب می دهد یا خیر لطفا به سایت http://www.gsmarena.com مراجعه نمایید.
ویژگیهای MHL:
رزولوشن تصویر HD (در نسخه V3.0 پشتیبانی تا ۴K UHD) کیفیت بالای صدا با صدای ساروند ۷٫۱ دالبی (Dolby-DTS) قابلیت کنترل موبایل با ریموت تلویزیون کارکرد ساده و بدون کندی شارژ همزمان دستگاه (نظیر موبایل و تبلت) پشتیبانی از نمایش چند تصویر همزمان پشتیبانی از HDCP – High-bandwidth Digital Content Protection در جدول زیر میتوانید ویژگیهای مهم و اصلی ام اچ آل را مشاهده و ورژنهای ۱ و ۲ را با ۳ مقایسه کنید.
محدودیت اصلی هر دیتای استاندارد، پهنای باند و کابلهای نازک کوچک است که سو کتهای فعال MHL معمولاً یک محدودیت بزرگ روی طول آن یا کابل HDMI متصل شده به مبدل دارند. برای لینک MHL در ۱۰۸۰p بین ۳ تا ۵ متر کابل میتوان داشت که این متراژ در ۴K کمتر است و به یک تا دو متر میرسد.
Samsung اوایل، بهنوعی مترادف با MHL بود، زیرا گوشی محبوب گلکسی S2 اولین دستگاهی بود که از آن بهره میبرد.در حال حاضر دیگر برندهای گوشی همانند HTC و SONY هنوز از سوکت ۵ پین برای تکنولوژی MHK استفاده می کنند.
با استفاده سوکت ۵ پین شارژ/دیتا میکرو USB گوشی S2 با مبدلهای MHL برای اتصال مستقیم به تلویزیون، پروژکتور، مانیتور و حتی دستگاههای سینمای خانواده سازگار بود.
ازآنجاکه قابلیت خروجی ویدیو ارائهشده توسط MHL در آن زمان نسبت به آنچه آیفون ارائه داده بود، برتر بود، برای کارهای تجاری و سفر محبوب شد. همین امر موجب ورود سیلی از کابلهای MHL به بازار شد که بسیاری از آنها فقط برای S2 مناسب بودند.
ازآنجاکه هیچ استانداردی برای نوع سوکت MHL و محدودیت آن تعریفنشده بود، سامسونگ قادر به تغییر پورت دیتا/شارژ در Galaxy S3 و S4 به micro USB 11-Pin بود.
این تغییر امکان استفاده همزمان MHL و USB On-the-Go (او تی جی) را میداد، اما اثر جانبی آن نیز این بود که مبدلهای مخصوص Galaxy S2 دیگر برای دستگاههای جدید قابلاستفاده نبودند.
خبر خوب این بود که این مدل فقط یک جابهجایی پین بود، بنابراین مبدلهای ۵Pin به ۱۱Pin برای ارائه یکراه حل ارزانتر از خرید کابل MHL جدید توسعه داده شدند. مزیت دیگر تغییر این بود که مدل بعد S3 و S4 نیازی به انرژی خارجی برای کار کردن نداشت و بسیاری از دستگاههای سامسونگ نظیر Note 2 و Tab 3 از همان مبدل MHL استفاده کردند.
MHL نسخه ۳ هنوز فقط به ۵ پین نیاز دارد، حتی اگر مشخصات جدید امکان استفاده Ultra HD 4K @ 30Hz را بدهد. اسمارت فونهای ما یکی دیگر از عوامل محدود کننده است، چون که خروجی ۴K مقدار زیادی قدرت پردازشی نیاز دارد، بنابراین باید منتظر باشیم تا MHL v3 را در عمل ببینیم.
در حال حاضر، آخرین ویژگی برای به هدف رسیدن چشم انداز MHL کابلهای پسیو هستند، که به جای نیاز به منبع تغذیه خارجی، در واقع قادر به شارژ دستگاه منبع هستند در حالی که صدا و ویدئو را نمایش میدهند. ویژگی شارژ کردن نیازمند وجود سوکت HDMI ویژه MHL روی تلویزیون یا رسیور است. این پورت در حال حاضر روی اکثر تلویزیونهای جدید وجود دارد. تصویر زیر نشان میدهد که چه چیزی را باید نگاه کنید. حتی اگر شما پورت HDMI با MHL فعال روی تلویزیون خود نداشته باشید، کابل پسیو هنوز هم قابل استفاده است، اما ممکن است موجب از کار افتادن باطری شود.
اکنون بسیاری از کمپانیهای مطرح و بزرگ دنیا به MHL پیوسته و از آن استفاده میکنند. بدون استاندارد پورت، هیچ ضمانتی برای کار کردن وسایل با مبدلهای سامسونگ موجود نیست، بنابراین مطمئن شوید که مبدلی که تهیه میکنید با دستگاه شما سازگار است.
برخی از گوشیهای جدید نظیر Samsung Galaxy S6 پشتیبانی خود از ام اچ آل را قطع کردهاند. با توجه به این امر، ممکن است USB 3.1 Type-C در آینده جایگزین MHL شود، یا راهحلهای وایرلس نظیر EZcast و یا Melecast تبدیل به یک استاندارد شوند. فقط زمان این قضیه را مشخص خواهد کرد. در هر صورت باید توجه داشته باشید تا قبل از خرید مبدل مورد نیاز خود، از سازگاری و کارکرد دستگاه و سیستم عامل آن با MHL اطمینان حاصل کنید.
برای این کار فقط کافیست کابل MHL را به پورت micro USB گوشی یا تبلت خود متصل کرده و HDMI طرف دیگر کابل را نیز به تلویزیون وصل کنید و سپس تصویر گوشی خود را روی صفحه نمایش تلویزیون دریافت خواهید کرد. حالا شما میتوانید برنامههای خود را روی یک صفحه بزرگ اجرا و کنترل کرده و حتی میتوانید گوشی خود را نیز به صورت همزمان شارژ کنید. البته وصل مستقیم گوشی موبایل (یا تبلت) به تلویزیون تنها با یک کابل پسیو MHL، مستلزم این است که تلویزیون شما از آن پشتیبانی کند.
شما میتوانید عکسهای خود را تماشا کنید، بازی کرده و سخنرانی و نمایش خود را روی یک صفحه نمایش بزرگ ارائه دهید و همچنین صفحه کلید و ماوس بلوتوث را با گوشی خود ست کرده و از اسمارت فون خود همانند یک کامپیوتر استفاده کنید. همچنین میتوان با ام اچ آل از گوشی همانند یک ست تاپ باکس بهره برد و از فیلمها و برنامههای تلویزیونی با کیفیت بالا استفاده کرد. شما حتی میتوانید با استفاده از ام اچ آل اسمارت فون خود را به تجهیزات اتومبیل نیز متصل کنید.
برای استفاده از ام اچ آل اسمارت فون و تبلت، حتماً لازم نیست که تلویزیون شما از آن پشتیبانی کند. اگر تلویزیون شما از HDMI پشتیبانی میکند، میتوانید با استفاده از مبدلهای خاص HDMI که به همین منظور طراحی شدهاند، وسیله خود را به تلویزیون متصل کرده و تجربه یک سینمای خانواده واقعی را از طریق اسمارت فون خود داشته باشید. مبدلهای دیگری نیز وجود دارند که میتوان از آنها برای اتصال به تلویزیونهای قدیمی که مجهز به پورت HDMI نیستند نیز استفاده کرد.
اگر چه بسیاری از وسایل و اسمارت فونهای جدید از ام اچ آل پشتیبانی میکنند، نزدیک به ۴۰۰ میلیون محصول در حال حاضر از MHL پشتیبانی میکنند. برخی از آخرین محصولات کمپانیهایی نظیر سامسونگ، سونی، اچ تی سی، ال جی، هواوی و … مجهز به ام اچ ال هستند. صنایع تولیدی خودرو و اسمارت فون این تکنولوژی را پذیرفتهاند و در آینده شاهد محصولات بیشتری با قابلیت پشتیبانی از ام اچ آل خواهیم بود.
برای آگاهی از اینکه گوشی موبایل یا تبلت شما از ام اچ آل پشتیبانی میکند یا خیر، پیشنهاد میکنیم به سایت http://www.mhltech.org سری بزنید.
مشخصات پورت صوتی و تصویری جدید MHL یعنی SuperMHL در نمایشگاه CES امسال بیان شده که ارتقای مشخصههای مطروحه در استاندارد MHL است. SuperMHL پهنای باند بسیار بالایی دارد که شاید دیسپلیپورت در برابر آن پیشپاافتاده به نظر برسد؛ موضوع این است که با SuperMHL میتوان محتوای ۸K را با سرعت ۱۲۰ فریم بر ثانیه منتقل کرد.
روی کاغذ که حساب کنیم، مساحت ۸K چهار برابر ۴K است، سرعت پشتیبانی شده هم دو برابر بیشتر از ۶۰ هرتز است و لذا به این نتیجه میرسیم که پهنای باند حدوداً ۸ برابر بیشتر شده است.
نکتهٔ دیگر این است که با SuperMHL میتوان از عمق رنگ ۴۸ بیتی هم بهرهمند شد که ۶ برابر بیشتر از RGB هشت بیتی و معمولی است. نهتنها عمق رنگ بلکه گسترهٔ رنگ هم وسیعتر شده است و شاید سازندگان فیلم را به تولید فیلمهایی با گسترهٔ رنگ وسیعتر تشویق کند.
SuperMHL هم مثل Displayport میتوان چندمسیره باشد و در نسخهٔ جدید، پهنای باند یک مسیر دو برابر شده است. جالب اینجاست که فقط با یک مسیر هم میتوان ۴K با رفرش ریت ۶۰ هرتزی را منتقل کرد! حتی میتوان عمق رنگ را از مقدار معمولی ۸ بیت به ۱۰، ۱۲ و حتی ۱۶ بیت افزایش داد! بنابراین گوشیها و تبلتهای نسل بعدی که قرار است از کدک ویدیویی H.265 استفاده کنند و ویدیوهای ۴K بافریم ریت ۶۰ فریم بر ثانیه و عمق رنگ ۱۰ بیتی را پخش نمایند، از چنین پهنای باندی بیشترین بهره را میبرند.
HDMI 2.0 پهنای باندی برای ۴K با فرکانس نهایتاً ۶۰ هرتزی دارد و در قیاس با MHL بسیار ساده است.
برای انتقال توان الکتریکی بیشتر و همینطور دستیابی به پهنای باند بالاتر به کابل بهتری هم نیاز داریم. SuperMHL نسبت به نسل قبلی ازنظر توان انتقالی ۴ برابر بهتر شده است، بهعلاوه ۴۰ وات توان الکتریکی برای یک کابل ویدیویی، عدد بسیار بزرگی است.
کابلی جدید SuperMHL دارای ۳۲ پین است و با این حساب پیچیدهترین کابل ویدیویی است که تاکنون معرفیشده است. در حقیقت ابعاد آن مشابه HDMI نوع A است که فقط ۱۹ پین دارد؛ با این ۳۲ پین میتوان ارتباط ۶ مسیره را برقرار کرد و ازاینرو سازندگان تلویزیون به فکر استفاده از SuperMHL افتادهاند.
طول مجاز برای حفظ کامل پهنای باند و توان الکتریکی، ۲ الی ۳ متر است که اندکی بیشتر از HDMI است و البته برای طولهای بیشتر میتوان از کابل Passive استفاده نکرد و بهجای آن کابلهایی بلندی که تقویتکننده دارد و در حقیقت Active هستند را استفاده کرد. البته فعلاً اطلاعی در این خصوص منتشرنشده است.
SuperMHL آخر کابل است و در سوی دیگر با توجه به شباهتهای موجود میتوان از میکرو-یواسبی و همینطور کابل جدید USB Type C استفاده کرد. سادهترین حالت هم کابل دوطرفهٔ SuperMHL است که دو انتهای آن مثل HDMI معمولی، کاملاً یکسان است و استفاده کردن از آن سادهتر خواهد بود.
کابل SuperMHL با توان الکتریکی ۴۰ واتی چیزی است که نهتنها برای شارژ کردن گوشیها و البته شارژ سریع کفایت میکند بلکه میتوان به کمک آن تبلتها را نیز روشن و همزمان بهسرعت شارژ کرد.
وان الکتریکی بالا به SuperMHL اجازه میدهد که همزمان ۸ نمایشگر را تغذیه کند! فرض کنید در کارت گرافیکها از این پورت بهجای دیسپلیپورت استفاده شود، در این صورت تعداد نمایشگرهای پشتیبانی شده میتواند ۳۲ عدد هم باشد
SuperMHL ازنظر صدا هم از HDR و صدای HD پشتیبانی میکند. پشتیبانی از Dolby Atmos، DTS-UHD، صدای سهبعدی، حالتی برای انتقال صدا بدون تصویر و خلاصه هر چیزی که برای صدای باکیفیتتر نیاز است را به لیست مشخصههای جدید استاندارد MHL اضافه کنید تا به پورتی فوقالعاده برسید.
با SuperMHL میتوان محصولات مختلفی که به هم متصل هستند را کنترل کرد و این کنترلپذیری فقط از طریق یک کنترلر بیسیم حاصل میشود. میتوان محتوا را از یک منبع روی چند نمایشگر هم نمایش داد.
در مورد زمان کاربردی شدن SuperMHL در محصولات صوتی و تصویری، خبری در دست نیست اما با توجه به اینکه در CES 2015 یکی از تلویزیونهای ۸K سامسونگ را مجهز شده به این پورت سریع دیدیم، احتمالاً کاربردی شدن آن مصادف است با گسترش تلویزیونهای سوپر اچدی یا همان ۸K.
سلام گوشی من g5سلمسونگ هست mlhندارد را دیگری برای اتصال به مانیتور کامپیوتر هست
سلام آیا تبلت galaxy note 10.1 قابیلت mhl را ساپورت میکند؟
سلام خسته نباشید آیا گوشی HUAWEI Y7 PRIME 2019 این کابل را پشتیبانی میکند یا همون میتوان از این گوشی با این کابل به تلوزیون متصل کنم
سلام ضمن تشکر از سایت خوب شما میخواستم بپرسم میتونم از دستگاه اچ ام ال سیم دار که خریدم سرراهش موس و کیبرد وصل کنم و وقتی به اوتی جی اس فایوسامسونگ وصله از این امکانات روی مانیتور تلوزیون ۴۲ اینج بهره ببرم آیا یه چنین رابطی وجود داره یا خیر این کار را با یک دستگاه هاب انجام دادم ولی نشد فکر کنم اچ ام ال سیم دار فقط یک کار انجام میده کارهای زیادتری را نمیشه بهش تحمیل کرد لطفا راهنمائی فرمائید ضمنا برای رفع نقص یک موس بلوتوثی خریدم که از دور همه برنامه های موبایل روی تلوزیون را کنترل میکنم فقط دوست داستم بدونم موس سیم دار و کیبرد سیم دار رو میشه سر راه اچ ام ال قرار دار آیا امکانش هست یانه ؟
مطلب بسیار آموزنده ای بود ممنون از توضیحات کاملتون
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید: