HTTPS که مخفف Hypertext Transfer Protocol Secure است، پروتکلی است موازی با HTTP با این تفاوت که سطح امنیت آن بهمراتب از پروتکل HTTP بالاتر است. HTTPS درواقع همان آیکون قفلی است که در نوار آدرس مشاهده میکنید و اتصال به وبسایتها را بهصورت مطمئن و رمزگذاری شده برقرار میکند. اهمیت استفاده از این پروتکل در وبسایتهایی که قصد تبادل اطلاعات محرمانه رادارند، مانند خدمات آنلاین بانکی، خرید از فروشگاههای آنلاین، اجتناب از فیشینگ و … است.
مرورگر شما از پروتکل استاندارد HTTP برای برقراری به وبسایتهای مختلف استفاده میکند. زمانی که شما با استفاده از پروتکل HTTP به سایتی متصل میشوید، مرورگر شما درخواستها را بهصورت متن ساده به وب سرور ارسال میکند. این بدین معنی است که اگر شخصی در شبکه بتواند به ارتباط شما دست پیدا کند به اطلاعات ردوبدل شده شما با وب سرور دسترسی پیدا میکند. آنها قادر خواهند بود اطلاعاتی که به سمت وب سرور رفته یا اطلاعات برگشتی از وب سرور به سایت را بخوانند. این مسئله ازجمله مشکلات بزرگ پروتکل HTTP است.
HTTPS کامل نیست اما مطمئناً بسیار امنتر از HTTP است. هنگامیکه شما به یک سرور امن HTTPS متصل میشوید، زمانی که بخواهید سایتهای امن مانند سایت بانک خود را مشاهده و وارد آن شوید، به هنگام Lon on کردن بهصورت خودکار به سمت سرور HTTPS تغییر مسیر میدهید. در این حالت مرورگر شما نیز به بررسی موارد و گواهینامههای امنیتی پرداخته و تأیید مجوز قانونی را جستجو میکند.
درنتیجه زمانی که شما به سایت موردنظر خود Log on میکنید و دادههایی همچون کلمه عبور و … را ارسال میکنید، این دادهها بهصورت رمزگذاری شده ارسال میشوند و این امر از استراق سمع افراد دیگر جلوگیری میکند.
HTTPS حریم خصوصی اضافی نیز فراهم میآورد. بهعنوانمثال موتور جستجوی گوگل بهصورت پیشفرض از اتصالات HTTPS استفاده میکند. این بدین معناست که افراد دیگر نمیتوانند موارد جستجوی شمارا در گوگل مشاهده کنند.
بهطور خلاصه HTTP هرگز اتصالات را رمزگذاری نمیکند و HTTPS با اضافه کردن رمزگذاری در تلاش برای حل این مشکل است.
زمانی میتوان گفت که با استفاده از اتصال امن به وبسایتی متصل شدهاید که در نوار آدرس مرورگر خود https:// را به همراه آیکون قفل مشاهده کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید بر روی more information کلیک کنید. شاید در مرورگرهای مختلف این روش متفاوت باشد اما همه مرورگرها در آیکون قفل و https:// مشترک هستند.
زمانی که میخواهید اطلاعات مهم ارسال کنید و یا اینکه به سایتی مهم وارد شوید، HTTPS بسیار بااهمیت است. زمانی که میخواهید اطلاعات خود را در سایتی وارد کنید حتماً نوار آدرس خود را بررسی کرده که آیا HTTPS درجشده است یا نه. اگرچه این کار برای برقراری امنیت کافی نیست اما برخی از سایتها که به دلیل کدگذاری نامناسب امن نیستند و بهنوعی تهدید به شمار میآیند، توسط HTTPS شناسایی میشوند. HTTPS به دلیل آنکه تأیید هویت وبسایت را فراهم میکند باارزش است.
به یاد داشته باشید که حضور HTTPS بهخودیخود تضمینکننده یک سایت قانونی است و اتصال بهصورت رمزگذاری شده انجام میشود اما همیشه باید مراقب باشید چراکه هیچ سیستم امنیتی، کاملاً مطمئن و غیرقابل نفوذ نبوده و HTTPS نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وبسایتهایی که با https پیادهسازی میشوند در موتور جستجوی گوگل نسبت به وبسایتهایی که از این پروتکل استفاده نمیکنند، رنک بالاتری خواهند داشت. گر چه تغییر بسیار ناچیز خواهد بود ولی گوگل در آینده اهمیت این موضوع را برای رنکینگ بیشتر خواهد کرد. همچنین داشتن وبسایت امن در تجربه کاربران تأثیر مثبت میگذارد و حس اعتماد و اطمینان را در آنها ایجاد میکند. چرا که مطمئن میشوند که اطلاعات آنها در وبسایت امن خواهد بود و کسی نمیتواند به اطلاعات آنها دسترسی پیدا کند.
دیگر کاربرد مهم استفاده از پروتکل HTTPS، دریافت نماد اعتماد دوستاره از وزارت صنعت، معدن و تجارت است. مطابق با قوانین این وزارتخانه، استفاده از پروتکل HTTPS شرط اصلی برای دریافت نماد اعتماد دوستاره است. و ازآنجاییکه اطلاعات کاربران و سرویسهای آنها برای ما بسیار مهم هستند، digik.ir نیز از این پروتکل در سیستم اطلاعاتی وبسایت خود استفاده کرده است.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید: