در نسخهی ۱٫۳ استاندارد پورت DisplayPort افزایش پهنای باند و پشتیبانی از رزولوشنهای بالاتر دو ویژگی اصلی است که در ادامه آن را بهطور کامل بررسی میکنیم.
پورت DisplayPort هنوز آنطور که بایدوشاید مورداستفادهی عموم کاربران قرار نگرفته ولیکن در آیندهی نزدیک با فراگیر شدن صفحهنمایشها و نمایشگرها و تلویزیونهای ۴K یا اولترا اچدی، کاربرد آن بسیار زیاد خواهد بود. البته HDMI هم روبهپیشرفت است و پهنای باند آن بیشتر شده ولیکن فاصلهی DisplayPort با HDMI همچنان گذشته بسیار زیاد است.
نسخهی جدید استاندارد DisplayPort همچون گذشته توسط VESA تصویب و نهایی شده است. جالبتوجه است که برای معرفی نسخهی جدید حدود ۲ سال کار صورت گرفته تا بالاخره ما امروز در مورد مشخصات آن بررسی میکنیم و مینویسیم. در حال حاضر نسخهی ۱٫۲ DisplayPort در اکثر کارت گرافیکها و مادربوردها و پلیرها استفاده میشود، بهخصوص در مواردی که لازم است یک کارت گرافیک را به چندین نمایشگر متصل کنیم.
مطمئناً مهمترین مشخصهی یک پورت و کابل ویدیویی، پهنای باند آن است. نسخهی ۱٫۲ استاندارد DisplayPort اجازهی انتقال ۵٫۴ گیگا بیت داده در هر ثانیه و توسط یک مسیر را میداد. در نسخهی ۱٫۳ حالتی به نام High Bit Rate 3 معرفیشده که بهاختصار HBR3 گفته میشود و در این حالت پهنای باند یک مسیر به رقم ۸٫۱ گیگا بیت در ثانیه میرسد، به عبارتی ۵۰ درصد بیشتر از نسخهی ۱٫۲ یا در حقیقت HBR2 است.
DisplayPort چهار مسیر پی سی آی اکسپرس را مورداستفاده قرار میدهد. با این تفاسیر پهنای باند کلی DisplayPort از ۲۱٫۶ به ۳۲٫۴ گیگا بیت در ثانیه ارتقا یافته است. البته اگر مقدار اضافی داده که در اینکد سیگنال موردنیاز است را در نظر بگیریم، پهنای باند ۲۵٫۹ گیگا بیت بر ثانیه خواهد بود. چیزی که در تصویر فوق هم ذکرشده است.
از این منظر تفاوت HDMI 1.4a با DisplayPort ۱٫۲ بسیار زیاد است و با معرفی DisplayPort ۱٫۳، بیشازپیش شده است. حتی HDMI 2.0 هم که برای تطابق با نمایشگرهای اولترا اچدی استانداردسازی شده، به ازای هر کانال پهنای باند را از ۳٫۴ گیگا بیت بر ثانیه به نهایتاً ۶ گیگا بیت بر ثانیه میرساند که درمجموع به ۱۸ گیگابایت بر ثانیه میرسد.
دومین موضوع مهم در خصوص یک پورت ویدیویی، حداکثر رزولوشن و سرعت تصویری است که پشتیبانی میکند. حداکثر رزولوشن پشتیبانی شده در نسخهی ۱٫۳ DisplayPort بسته به اینکه فضای رنگ RGB باشد یا YUV4:2:0 متفاوت است.
YUV نگاشتی از فضای رنگ معمولی RGB است. RGB با غلظت سه رنگ قرمز، سبز و آبی شکل میگیرد که مخفف سه واژهی Red Green Blue است. YUV تبدیلی از این فضای رنگ است که دلایل خاصی برای معرفی آن وجود دارد که مهمترین آن، تطابق بهتر باقدرت تفکیک رنگ چشم انسان و کاهش حجم تصاویر و ویدیوهاست.
حالت RGB فشرده نشده به این معنی است که یک پیکسل تصویر با سه عدد بین ۰ تا ۲۵۵ برای سه رنگ اصلی، مشخص میشود. بنابراین ۳ عدد ۸ بیتی لازم است.
شاید در اولین نگاه به نظر برسد که ۵K و ۴K تفاوت زیادی ندارد ولیکن به این موضوع دقت کنید که این دو عدد عرض نمایشگر را برحسب تعداد پیکسل مشخص میکنند حالآنکه مساحت با توان دوم این دو عدد متناسب است و افزایش بیشتری دارد.
۵K حدود دو برابر ۴K دقت یا به عبارتی پیکسل دارد. ۱۵ مگا پیکسل در برابر ۸ مگا پیکسل، قول اچدی تنها ۲ مگا پیکسل دقت دارد.
برای پشتیبانی از رزولوشن ۸K که فضای رنگ RGB 24 bit است، اگر فرکانس را ۶۰ هرتز در نظر بگیریم، پهنای باند موردنیاز بهصورت زیر محاسبه میشود:
لذا واضح است که پهنای باند مفید ۲۵٫۹ گیگابایت بر ثانیهای ارتباط ۴ مسیرهی DisplayPort ۱٫۳ برای این رزولوشن مناسب نیست.
اگر از سه کمیت Y’CbCr 4:2:0 استفاده شود، میزان دادهی لازم برای مشخص کردن رنگ یکچهارم میشود و میتوان از ۸K هم پشتیبانی کرد. درواقع کاهش میزان دادهی موردنیاز مشکل را حل میکند.
مشابه این اتفاق در مورد HDMI 1.4 رخداده بود. در ابتدای عرضهی نمایشگرهای ۴K با استفاده از YUV420 که میزان دادهی موردنیاز را یکدوم میکرد، امکان استفاده از نمایشگرهای ۴K با همان کابل و پورت HDMI موجود فراهم شد. از طرفی بیشتر محتوای مولتیمدیا یعنی فیلمها و عکسها هم از این فضای رنگ استفاده میکنند و درواقع افت کیفیتی اتفاق نمیافتد. افت کیفیت تنها در مورد محتوای RGB 24 Bit رخ میدهد که آنهم محسوس نیست.
موسسه استانداردهای ویدیویی یا VESA در حال حاضر روی چند موضوع دیگر مشغول به کار است. اولین مورد پشتیبانی از DSC یا فشردهسازی استریم نمایشگر است. این روش کدینگ مثل MIPI برای فشرده کردن سیگنال ویدیویی در حد کم بهمنظور کاهش پهنای باند موردنیاز کاربرد دارد و فعلاً در نسخهی ۱٫۳ DisplayPort پشتیبانی نشده است
DisplayPort ۱٫۳ با ویژگیها و مشخصههای جدید تصویب و معرفیشده است اما برای اینکه سازندگان نمایشگر و کارت گرافیک و حتی کنترلر پورت DisplayPort به پیادهسازی و اعمال آن بپردازند، باید چند ماهی صبر کرد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید: