اگر شما هم با افت سرعت کامپیوتر خود مواجه شده اید و به دنبال راه هایی برای افزایش آن هستید با ما همراه شوید تا با ساده ترین روش های افزایش سرعت کامپیوتر آشنا شوید:
از موارد اصلی افت شدید سرعت در کامپیوتر، ویروسی شدن سیستم است. اکثر ویروسها علاوه بر آثار تخریبی متنوعی که بر روی سیستم شما به وجود میآورند باعث درگیر کردن CPU و RAM سیستم شما میشوند که نتیجه آن کند شدن کامپیوتر است. برای جلوگیری از این مشکل همیشه یک آنتیویروس قوی بر روی سیستم خود نصب کنید، آنتیویروس خود را هرچند روز یکبار آپدیت Update کنید. هفتهای یکبار کل سیستم خود را با آنتیویروس اسکن کنید و همیشه به پیغامهای آنتیویروس خود توجه داشته باشید. معمولاً اکثر آنتیویروسها در هنگام بروز مشکل قرمزرنگ میشوند و در شرایط طبیعی سبز هستند. اگر آنتیویروس شما قرمز شده حتماً دلیل آن را بررسی کنید و پس از برطرف شدن مشکل کل سیستم خود را دوباره اسکن کنید.
به این نکته توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد پاک کردن ویروس پس از ویروسی شدن سیستم فایده زیادی ندارد و ممکن است مشکلات جانبی زیادی برای شما به وجود بیاورد. پس همیشه توجه داشته باشید که یک آنتیویروس قوی بر روی سیستم شما نصب باشد، بهروز شده باشد و فعال هم باشد تا سیستم شما ویروسی نشود.
زمانی که لپتاپ یا کامپیوتر جدید میخرید، احتمالاً بهطور پیشفرض نرمافزارهایی روی آن نصب است که حتی کاربرد آنها را نمیدانیم. یا گاهی برنامههایی را از اینترنت دانلود و نصب میکنیم که پس از نصب متوجه میشویم برنامه موردنظر ما نبودهاند. و یا برنامهای را فقط برای یکبار استفاده نصب میکنیم اما پس از تمام شدن کارمان فراموش میکنیم آن را از روی سیستم خود پاککنیم.
وجود برنامههای اضافه یا ناخواسته علاوه بر اشغال فضای اضافی بر روی هارد میتواند باعث کند شدن سیستم هم بشود. پس هرچند وقت یکبار به کنترل پنل (Control Panel) بروید و گزینه Programs And Features را انتخاب کنید. در پنجره بازشده فهرستی از نرمافزارهای نصبشده بر روی سیستم خود را مشاهده کنید. حالا برنامههایی را که دیگر به آنها نیازی ندارید انتخاب کرده و پاک (Uninstall) کنید.
توجه داشته باشید برنامههایی که ناشر (publisher) آنها مایکروسافت است از برنامههای اصلی ویندوز هستند؛ از حذف آنها بپرهیزید. و هرگز برای حذف یک نرمافزار از روی سیستم خود پوشه آن را پاک نکنید بلکه حتماً از گزینه Programs And Features در کنترل پنل استفاده کنید. اگر اطمینان ندارید که آیا حذف این برنامهها درست است یا خیر، از نرمافزار مجانی PC Decrapifier استفاده کنید.
حذف فایلهای کوکی و History اینترنت فضای زیادی از هارددیسک شمارا خالی نمیکند، اما باعث بهبود سرعت ویندوز میشود. برای این کار شما باید به My Computer بروید و به درایوی مراجعه کنید که روی آن ویندوز را نصبکردهاید. سپس به پوشه Windows بروید و روی پوشه Temp کلیک کنید. در اینجا میتوانید فایلهایی را که نمیخواهید، پاککنید.
مراقب باشید که بیش از ۷۰ درصد از فضای درایو ویندوز شما (معمولاً درایو C) پر نباشد. کم بودن فضای خالی در درایو ویندوز تأثیر بسیار نامطلوبی بر روی سرعت سیستم شما خواهد داشت. بهمنظور خالی نگهداشتن فضا در درایو ویندوز هیچگاه فایلهای خود را در این درایو کپی نکنید. به خاطر داشته باشید که Desktop و My Document هم جزو درایو ویندوز شما هستند، پس هیچوقت فایلهای سنگین خود نظیر فیلم، موزیک و عکس را آنجا کپی نکنید.
درصورتیکه شما فایلهای زائد را مرتب حذف کرده باشید و هارد دستگاهتان یکپارچه باشد ولی ۸۵ درصد فضای هارد اشغال شود، سرعت کامپیوتر و ویندوز پایین میآید. بنابراین اگر فایلهای پرحجم دارید یا اهل فیلم دیدن و ذخیره آن، بازی کردن و یا آرشیو کردن اطلاعات هستید، هارددیسکی با ظرفیت بالای ۱ ترابایت انتخاب کنید. یک هارد سرعتبالا SSD، که تا ۵ برابر در سرعت بهبود پیداکرده، میتواند انتخاب مناسبی باشد. البته باید این نکته را هم بگوییم که این هاردها نسبتاً گراناند.
همواره سیستم شما بهطور خودکار بین قابلیتهای گرافیکی و سرعت پردازش سیستم تعادل برقرار میکند. اما چنانچه سیستم شما دارای رم کمتر از ۲ گیگابایت است بهتر است سیستم خود را وادار کنید تاکمی از قابلیتهای گرافیکی کم کند تا رم بیشتری برای پردازش باقی بماند. این کار تأثیر خارقالعادهای بر روی سرعت سیستم میگذارد. البته در مورد سیستمهای با رم بالا این تغییر سرعت چندان محسوس نخواهد بود بنابراین اگر سیستم شما دارای رم ۲ یا بالاتر است نیازی به انجام این مرحله ندارید.
روی My Computer کلیک راست کنید و در منوی بازشده گزینهٔ Personalize را بزنید و در صفحهٔ بازشده از منوی سمت چپ، روی Advanced System Settings رو کلیک کنید. در کادر بازشده به تب Advanced رفته و در قسمت Performance دکمهٔ Settings را بزنید. در پنجرهٔ بازشده گزینهٔ Adjust For Best Performance را انتخاب کنید و OK را بزنید.
رم مخفف عبارت «دسترسی تصادفی حافظه» است که وظیفه ذخیرهسازی موقت اطلاعات را دارد. وقتی برنامهها بهصورت Multi Tasking یا چندتایی اجرا میشوند، رم به کمک شما میآید. اگر این مسئله باعث کم شدن سرعت ویندوز و کامپیوتر شود، باید از رم دارای ظرفیت بالاتری استفاده کنید.
رم استفادهشده در کامپیوترهای خانگی ۴ گیگ است. به این موضوع توجه کنید که رم باید هماهنگ با مادربورد باشد.
هر بار که سیستم خود را روشن می کنید تعدادی از برنامه ها به طور خود کار شروع به فعالیت میکنند و هر کدام از آنها بخشی از حافظه را اشغال کرده و بخشی از توانایی سیستم را درگیر خود می کنند و چنانچه تعداد این برنامه ها افزایش یابد تاثیر بسیار نا مطلوبی بر روی عملکرد سیستم شما می گذارد. بنابراین هر چند وقت یکبار سیستم خود را کنترل کنید و جلوی اجرای خودکار برنامه های اضافی را بگیرید. به این منظور مراحل زیر را انجام دهید.
برای جلوگیری از اجرای خودکار این برنامهها به منوی استارت بروید و کلمه Run را سرچ کنید. سپس در آن msconfig را تایپ کنید و دکمه Ok را بزنید. به منوی StartUp بروید. در این پنجره شما لیست کاملی از برنامههای اجراشده توسط ویندوز هنگام روشن شدن کامپیوتر را مشاهده میکنید. اگر تیک کنار آنها را بردارید، غیرفعال میشوند و میتوانید برنامهها را مدیریت کنید. مراقب باشید تا آنتیویروس خود را غیرفعال نکنید.
هر چه تعداد برنامههایی که بهطور خودکار اجرا میشوند کمتر باشد سیستم شما با سرعت بیشتری Boot میشود و با سرعت بیشتری هم کار خواهد کرد. فراموش نکنید که برنامههایی که آنها را غیرفعال میکنید از روی سیستم شما پاک نمیشوند بلکه فقط بهطور خودکار اجرا نخواهند شد و هرگاه به آنها نیاز داشتید میتوانید آنها اجرا کنید و یا حتی میتوانید دوباره با مراجعه به همین صفحه و تیک زدن گزینه مربوطه آنها را در لیست برنامههای اجرای خودکار قرار دهید.
یکی دیگر از ابزارهایی که بهطور خودکار اجرا میشود فونتها هستند. با مراجعه به فایل فونت از طریق Control Panel، فونتهای بدون استفاده را Hide کنید.
ماهی یکبار با استفاده از نرمافزارهای Registry Cleaner رجیستری سیستم خود را پاکسازی کنید. موارد متعددی میتواند باعث بروز مشکلات در رجیستری سیستم شما شود که استفاده از برنامههای Registry Cleaner بسیاری از آنها را برطرف میکند.
این روش برای منظم کردن نوع ذخیره اطلاعات در هارددیسک است. وقتیکه فایلها تکهتکه شده باشند، کامپیوتر باید برای به هم پیوستن تکههای فایلی که بازشده است، دیسک را جستجو کند. زمان پاسخگویی میتواند به مقدار قابلتوجهی طولانیتر گردد. Disk Defragmenter، یک ابزار ویندوز است که فایلها و فولدرهای جدا شده بر روی دیسک را یکپارچه میکند. بنابراین هرکدام فضای پیوستهای را روی دیسک اشغال میکند. وقتیکه فایلهای شما بهطور مرتب پشت سر هم ذخیره شوند (بدون پراکندگی)، خواندن و نوشتن بر روی دیسک سریعتر میگردد.
علاوه بر اجرا کردن Disk Defragmenter در فواصل زمانی منظم (ماهی یکبار، بهترین حالت است)، زمانهای دیگری نیز باید آن را اجرا کنید، مانند وقتی که شما تعداد زیادی فایل به کامپیوتر اضافه میکنید یا مجموع فضای خالی دیسک شما ۱۵ درصد کل فضای دیسک و یا کمتر است یا زمانی که شما برنامههای جدید و یا نسخه جدیدی از ویندوز را نصبکردهاید.
برای انجام دادن این کار کافی است به My Computer بروید، روی درایو موردنظر کلیک راست کنید، به تب Tools بروید و روی گزینه Defragment Now یا Defragment Disk یا Optimize کلیک کنید و سپس منتظر منظم شدن اطلاعات شوید.
یا بر روی Start کلیک کنید. به ترتیب All Programs، Accessories و System Tools را انتخاب کرده و سپس بر روی Disk Defragmenter کلیک نمایید. در پنجره Disk Defragmenter بر روی دیسکی که میخواهید یکپارچهسازی کنید، کلیک کرده و سپس دکمه Analyze را کلیک کنید. بعدازآن که دیسک آنالیز شد، پنجرهای ظاهر میشود که مشخص میکند آیا دیسک موردنظر نیاز به یکپارچهسازی دارد یا خیر.
توجه کنید که شما باید قبل از عملیات یکپارچهسازی، دیسک مربوطه را برای تخمین مدتزمان انجام عملیات آنالیز کنید. سپس برای یکپارچهسازی دیسک انتخابشده بر روی دکمه Defragment کلیک نمایید. پسازاین که یکپارچهسازی کامل شد، Disk Defragmenter نتایج را نشان میدهد. برای نمایش جزئیات اطلاعات دیسک یا پارتیشن یکپارچهسازی شده، بر روی دکمه View Report کلیک کنید. و برای بستن ابزار Disk Defragmenter دکمه Close بر روی نوار عنوان بالای پنجره را کلیک کنید.
این برنامه بهصورت پیشفرض روی ویندوز نصب است و به شما کمک میکند تا فایلهای مشابه و بیهوده را از درایوتان پاککنید. این ابزار، فایلهایی را که میتوانید با اطمینان پاککنید تشخیص میدهد و شمارا قادر میسازد تا بهدلخواه، بعضی و یا همه فایلهای مشخصشده را پاک نمایید.
از Disk Cleanup برای این موارد می توان استفاده کرد. پاک کردن فایلهای موقتی اینترنت و برنامههای دانلود شده، خالی کردن Recycle Bin، پاک کردن فایلهای ویندوز و برنامه های اختیاری ویندوز که از آن استفاده نمیکنید، و همچنین پاک کردن برنامههای نصبشدهای که دیگر به آنها نیاز ندارید.
برای اجرای این برنامه به Control Panel بروید، Administrative Tools را بازکنید، در آن Disk Cleanup را پیدا و اجرا کنید. یا بر روی Start کلیک کنید، به ترتیب All Programs، Accessories و System Tools را انتخاب کرده و سپس بر روی Disk Cleanup کلیک نمایید. اگر چندین درایو موجود باشد شما بایستی مشخص کنید که کدامیک را میخواهید تمیز کنید. در پنجره Disk Cleanup for، نوع فایلهایی که میخواهید پاک شود را انتخاب کنید. سپس علامت تیک فایلهایی که نمیخواهید پاک شود را برداشته و بعد بر روی OK کلیک کنید. زمانی که پیغامی مبنی بر تأیید پاک کردن فایلهای مشخصشده ظاهر گردید، Yes را کلیک کنید. پس از چند دقیقه عملیات تمامشده و پنجره Disk Cleanup بسته میشود، این عمل باعث میگردد که کامپیوتر تمیزتر شده و بهتر کار کند.
علاوه بر اجرای Disk Cleanup و Disk Defragmenter برای بهینهسازی عملکرد کامپیوتر، شما میتوانید درستی فایلهای ذخیرهشده بر روی هارد دیسک خود را با اجرای ابزار Error Checking چک کنید.
استفاده از هارد دیسک، ممکن است باعث خرابی سکتورهایی شود. سکتورهای خراب، کارایی و سرعت دیسک را کاهش میدهد و گاهی نوشتن اطلاعات (مانند ذخیره کردن فایلها) را با مشکل مواجه کرده و یا حتی غیرممکن میکند. ابزار Error Checking، هارد دیسک را برای پیدا کردن سکتورهای خراب و خطاهای سیستم فایل، جستجو میکند. اگر هرروز از کامپیوتر خود استفاده میکنید، باید هفتهای یکبار برای جلوگیری از فقدان اطلاعات، این ابزار را اجرا کنید.
برای اجرای ابزار Error Checking، تمام فایلهای باز را ببندید. بر روی Start و سپس My Computer کلیک کنید. در این پنجره بر روی دیسکی که میخواهید برای سکتورهای خراب جستجو شود، راست کلیک کرده و بر روی Properties کلیک کنید. در پنجره Properties بر روی گزینه Tools کلیک کنید. بر روی دکمه Check Now کلیک کنید. در پنجره Check Disk مورد Scan for and attempt recovery of bad sectors را انتخاب کنید. اگر سکتورهای خرابی پیدا شد، انتخاب کنید که تعمیر شوند.
نکته: تنها زمانی گزینه Automatically fix file system errors را انتخاب کنید که فکر میکنید دیسک شما شامل سکتورهای خراب است.
IP کد منحصر به فرد شما در دنیای اینترنت است.معمولا IP ها به صورت پیشفرض، از نوع متغییر می باشند و در هر مراجعه کاربر به فضای اینترنتی تغییر می کنند. هر مودم جهت اتصال به اینترنت نیاز به یک IP دارد که با هر بار خاموش و روشن شدن مودم این IP تغییر میکند در صورتی که مشترک بخواهد با یک IP ثابت به اینترنت متصل شود می تواند IP استاتیک را از شرکت های معتبر خریداری کند.
IP ثابت به کاربر این امکان را میدهد که دارای یک شناسه منحصر به فرد،معتبر و دایمی باشد. دادن IP استاتیک به کامپیوترتان باعث سریع شدن بوت دستگاه میشود. هنگامیکه کامپیوتر خود را روشن میکنید، کمی طول میکشد تا ویندوز IP را از شبکه سؤال کند. IP ثابت به شما کمک میکند که بهراحتی شبکه خود را کنترل و تنظیم کنید. برای این کار کافی است به قسمت Network and Sharing Center بروید و روی Change Adapter Settings کلیک کنید. در آنجا مودم و شبکه خود را انتخاب کنید. روی Properties بزنید و Internet Protocoal Version 4 TCP/IPv4 را کلیک کنید. سپس مقادیر درستی از Subnet mask and Default gateway وارد کنید.
گرد و غبار دشمن کامپیوتر شماست. در داخل کیس شما چندین فن وجود دارد که وظیفه خنک کردن بخشهای مختلف سیستم شمارا بر عهدهدارند. غبار به علت جریان هوایی جمع میشود که فن برای خنک کردن دستگاه استفاده میکند. وقتی گردوغبار وجود داشته باشد، دستگاه شما زودتر داغ میشود و فن دستگاه باید باقدرت بیشتری کار کند که درنتیجه باعث کم شدن سرعت دستگاه میشود. معمولاً خاک و چربی زیادی بر روی پروانهها و شبکههای فنهای کامپیوتر جمع میشود که بهشدت بر انتقال حرارت از آنها تأثیر منفی میگذارد. پاک کردن فنها بهصورت دورهای تأثیر بسیار زیادی بر روی کارایی سیستم شما میگذارد.
بنابراین پیش از هر اقدامی درب کیس خود را بازکنید و فنهای سیستم را کاملاً تمیز کنید. برای این کار بهتر است از یک فرچه کوچک و یک سیستم دمنده یا پمپ باد یا اسپره هوای فشرده استفاده کنید ولی اگر پمپ باد در اختیار نداشتید از یک فرچه و جاروبرقی برای خارج کردن غبار استفاده کنید. سعی کنید تا گردوغبار و چربی بهطور کامل از روی پرههای فن و شبکههای سیستم آلومینیومی زیر آن پاک شود.و اگر از لپتاپ استفاده میکنید، برای تمیز کردنش باید از مکنده کم قدرتتری استفاده کنید.
توجه داشته باشید اکثر دستگاهها دارای چندین فن میباشند. اصلیترین فن بر روی CPU قرار دارد که تمیز کردن آن بیشترین اهمیت را دارد و بعدازآن باید فن کارت گرافیک و فن پاور را تمیز کنید. در انتها کل سطح مادربورد و کارتهای سیستم خود را نیز گردگیری کنید. البته دقت کنید که ۳۰ دقیقه قبل از این کار دستگاه خاموش و کابلها جداشده باشند.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید: