ممکن است برای همه ی ما پیش بیاید که چای، آب یا مایعاتی دیگر روی لپ تاپ یا کامپیوتر یا کیبورد بریزد. در چنین مواقعی، افراد عکسالعملهای مختلفی دارند. بعضیها عصبی شده و باعث میشوند که آسیب جدیتری بهوسیلهٔ موردنظر وارد شود. اما در این مقاله میخواهیم به نکاتی اشارهکنیم که کمترین خسارت ممکن را ببینید.
لپتاپ را سریعاً خاموشکنید
اولین و مهمترین نکته که تأثیر بسزایی در سلامتی وسیلهٔ شما دارد این است که فوراً آن را خاموشکنید. باتری را از جای درآورده و آداپتور را نیز از لپتاپتان جدا کنید. انجام سریع و بهموقع این عمل، لپتاپ را از خطر ایجاد اتصال کوتاه در اثر تماس مایع با مدارهای لپتاپ، نجات خواهد داد.
جدا کردن کابلها و پورتها
سریعاً هرگونه کابل متصل به آن (کابل USB، برق. شارژر. هارد اکسترنال و …) را جدا کنید. همچنین اگر وسیلهٔ موردنظر باتری داشت حتماً باتری آن را هم خارج کنید. و بلافاصله لپتاپ را طوری قرار دهید تا مایع نتواند به داخل لپتاپ نفوذ کند.
پاک کردن رطوبتها و لکه ها
هرگونه رطوبتی که بر روی لپتاپ مشاهده میشود را، با یک دستمالکاغذی یا هر ماده جاذب و بدون پرز دیگری خشککنید. البته توجه داشته باشید که مایع بیشتر پخش نشود.
اگر بر روی لپتاپتان مایعی ریخته، شستشوی لکههای بهجای مانده با آب، آن را تمیز خواهد کرد. راههای مختلفی برای شستوشوی لکههای ایجادشده وجود دارد که بسته نوع مایع ایجادکننده لکه و نحوه نفوذ آن به داخل لپتاپ، متفاوت است. ابتدا تعیین کنید، چه مایعی بر روی لپتاپتان ریخته و سپس از بین مواد شوینده شیمیایی و آب یکی را برگزینید. برای پاک کردن مواد روغنی، ابتدا سختافزارها را به الکل آغشته کرده و سپس با آب، شستوشو دهید.
برای پاک کردن لکههای ایجادشده در اثر نفوذ نوشابه و آب، از مسواک و یا پارچه استفاده نمایید. میتوانید باقیمانده لکهها را با هوای فشرده و یا جاروبرقی، پاککرده و حال نکات بعدی را، انجام دهید.
بررسی صفحهکلید
بعضی از صفحهکلیدهای بهکاررفته شده در لپتاپها طوری طراحیشدهاند که از قسمتهای داخلی لپتاپ در برابر مایع محافظت میکند. اگر بر روی صفحهکلید اثراتی از مایع مشاهده میشود، کیبورد را از محفظهاش جدا کرده و آن را کج کنید تا مایع از آن، خارج شود.
به این نکته توجه کنید که الکتریسیته ساکن میتواند به ولتاژ بسیار بالایی تبدیل شود. الکتریسیته ساکن موجود در دست و بدن، میتواند به لپتاپ آسیب جدی وارد کرده و سبب نابودی اجزای سختافزاری آن، شود.
خارج کردن تجهیزات سختافزاری
اگر نمیتوانید تمام اجزای سختافزاری لپتاپ را از آن جداسازید، پس لپتاپ را بازکرده و سپس قسمتهای حیاتی آن را خارج کنید. برخی از موادی که سهواً بر روی لپتاپ ریختهاند، میتواند به اجزای سختافزاری آسیب جدی وارد نمایند.
پس آن را بازکنید و تا جایی که ممکن بود کارتها و درایوهای مختلف روی آن را جدا کنید تا صدمه نبینند. هارددیسک را بیرون کشیده تا اطلاعات موجود بر روی آن، سالم باقی بماند. همچنین باتری CMOS، را از لپتاپ خارج کنید. این باتری، شبیه باتری ساعت است. به یاد داشته باشید انجام این کار، تمام اطلاعات ذخیرهشده بر روی بایوس را پاک، خواهد کرد. درصورتیکه فکر میکنید توانایی لازم برای باز کردن لپتاپ خود را ندارید حتماً آن را به دست افراد متخصص بسپارید.سپس اجازه دهید قطعات سختافزاری و همچنین خود لپتاپ، خشک شود.
خشک کردن
میتوان سطح آسیبدیده را فقط در معرض جریان هوا قرارداد تا خشک شود. در این صورت باید به مدت ۱ تا ۲ روز سطح آن را آزاد بگذارید تا هوا جریان داشته باشد.
یا وسیله را در شرایطی که گرمای ملایمی به آن برسد قرار دهید تا خشک شود. معمولاً با قرار دادن بالای رادیاتور یا مکانهایی که خشک و گرماند میتوان این کار را کرد. در این صورت باید حداقل ۱۲ ساعت آن را در چنین شرایطی بگذارید.
اگر با سشوار یا وسیلهٔ دیگری میخواهید این کار را بکنید حتماً آن را روی حالت خنککنندهاش قرار دهید. البته باز هم استفاده از چنین روش های گرمایی توصیه نمیشود چون این کار باعث میشود که رطوبت بیشتر نفوذ کند و باعث اکسید شدن برد و مدارها شود. همچنین رطوبت نفوذ کرده ممکن است باعث ایجاد اتصال در مدارها و باعث خراب شدن برد آسیبدیده شود.
برای خشک شدن هم بهترین راه خشک شدن براثر جریان هواست. بااینکه مدتزمان بیشتری لازم دارد اما بسیار مناسبتر از روشهای دیگر است.
هنگام جایگذاری مجدد قطعات در لپتاپ، مطمئن شوید تمام قطعات خشک هستند. قطعات سختافزاری را سرهم کرده و در جای مخصوصشان، بگذارید. سپس لپتاپ را روشن کرده و از صحت عملکرد آن، مطلع شوید. و اگر بعد از تمام این مراحل لپتاپ روشن نشد، سریعاً آن را به دست یک مرکز تعمیرات تخصصی برسانید.
نکات مهم
* مطمئن شوید هیچگونه الکتریسیته ساکن در لپتاپ وجود ندارد و سپس آن را با آب، تمیز کنید.
* استفاده از حلالهای آلی، خطرناک بوده و تنها از آنها زمانی استفاده کنید، که از تجهیزات شخصی خوبی نظیر دستکش و ماسک حلال آلی برخوردار باشید.
* درصورتیکه آداپتور لپتاپتان بهشدت خیس شد، آن را با مدلی دیگر تعویض نمایید.
* آب شهری یا آب شیر برای پاک کردن لپتاپ بسیار خطرناک خواهد بود. این نوع آب، حاوی موادی مانند کلر بوده که میتواند به برد و سختافزارهای لپتاپ آسیب برساند.
و در آخر اینکه اگر وسیلهٔ شما گارانتی دارد بههیچوجه آن را باز نکنید و فقط مراحل اولیه را برای جلوگیری از صدمه انجام دهید.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید: